Kawa rozpuszczalna produkowana jest od lat 50. XX wieku. Proces technologiczny, podczas którego uzyskuje się kawę rozpuszczalną w proszku, polega na rozkruszeniu upalonych ziaren i przepuszczaniu ich przez strumień gorącej wody pod wysokim ciśnieniem. Następnie skondensowany ekstrakt kawowy poddawany jest czyszczeniu, filtrowaniu i suszeniu, który polega na rozpryskowym odparowaniu wody z koncentratu kawy. Kawa rozpuszczalna jest wygodna w przyrządzaniu i przechowywaniu. Nie trzeba jej mielić, czekać na zaparzanie i walczyć z pływającymi fusami. Można wygodnie zapakować, zabrać ze sobą i w dowolnym momencie zalać wodą oraz cieszyć się gotowym, błyskawicznie przyrządzonym naparem. Polecana jest kawoszom, dla których proces przygotowania naparu z ziaren jest zbyt pracochłonny i zajmujący za dużo czasu. Kawą rozpuszczalną zachwycają się zwłaszcza osoby spieszące się, zapracowane lub przebywające na urlopie.